Kaikki kaupan, nyt Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:n vuoro? Ei käy, sanon minä.

Ateriapalveluja ajetaan alas kepulikonstein

Meillä on hyvässä muistissa Lahden kaupunginhallituksen päätös yhtiöittää kaupungin taseyksikköön kuuluneet ateria- ja laitoshuoltopalvelut. Otin tuolloin kantaa asiaan paikallisessa mediassa. Totesin tuolloin julkisten palvelujen yhtiöittämistä käytetyn aiemminkin palvelujen alasajoon ja että Lahden Seudun Kuntatekniikan kohtalo kilpailutuksineen sekä konkursseineen on kouluesimerkki siitä, miten kuntayhtiö tapetaan. Vaadin tuolloin myös oikaisuvaatimuksella päätöksen kumoamista, mutta kaupunginhallitus hylkäsi sen yksimielisesti. Olin tuolloin valitettavan oikeassa, sillä Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:tä ollaan nyt kilpailutuksen myötä ajamassa alas kepulikonstein.

Tuskin kenellekään jäi kaupunginvaltuuston infotilaisuudessa 30.9.2020 epäselväksi se, kuka tai ketkä toimivat Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen yksityistämisen todellisina arkkitehteina, kummisetinä ja seremoniamestareina, vaikka heidänkin syyttävä sormi osoitti hyvinvointiyhtymän suuntaan. Tuli väkisinkin mieleen se vanha tarina varkaasta, joka rötöksen suoritettuaan huusi, että ottakaa varas kiinni. Tässä tapauksessa likainen työ eli kilpailutuksen päänavaus teetettiin sote-palvelujen yksityistämisessä kunnostautuneella yhtymän hallituksella.

Paljastui, että Lahden kaupungin johdon vaatimuksesta yhtymän hallitus oli jo kesäkuussa tehdyllä salaisella (!) päätöksellä päättänyt kilpailuttaa ateriapalvelut. Samassa yhteydessä kaupungin johto, joksi tässä nimenomaisessa tapauksessa on luettava kahden em. virkamiehen lisäksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja molemmat varapuheenjohtajat, olivat vaatineet salaamaan kilpailutuspäätöksen siksi, että voidaan kiertää yhteistoimintoimintalakia.Menettely on härskiydessään vailla vertaa, etenkin kun vielä tiedetään yhtymän hallituksessa istuvan ammattiyhdistys- ja luottamusmiestaustan omaavat demareiden ja vihreiden edustajat.

Kuntaliitto on määritellyt korruption yhdeksi ilmenemismuodoksi huonon hallinnon salailun ja suojelun. Voidaan aiheellisesti kysyä, että mistä kaikesta muusta tässä on kysymys, kun lähdetään lisäksi tietoisesti kiertämään lakia. Tämän kaiken tultua julki, olettaisi työntekijöiden ammattiyhdistys JHL:n ottavan asiaan tiukasti kantaa ja torjuvan tai ainakin riitauttavan yhtymän salassa päättämän palvelujen kilpailutushankkeen. Tulen informoimaan asiasta JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Lainetta. Asia tulee selvittää pohjamutiaan myöten. Perään meiltä Lahden kaupunginvaltuutetuilta selkärankaa ja moraalia torjua valtuuston kokouksessa tämä koronaepidemian varjossa kähmitty, turvallisen ruokahuollon vaarantava ja ammattialan työntekijöiden työehtoja ja oikeusturvaa polkeva kilpailutus- ja yksityistämishanke.

On hämmästyttävää, että monet Lahden luottamushenkilöt ovat omalla toimillaan vauhdittamassa leikkauksin julkisesti tuotettujen ateriapalvelujen alasajoa supistamalla mm. kouluruokailuun varattuja määrärahoja, kuten oheinen sivistyslautakunnan pöytäkirjaote osoittaa: