Vähemmistö antaa esimerkin

Suomenruotsalaisuudessa on piirteitä, joita on syytä tarkastella esimerkiksi siitä näkökulmasta, mitä on opittavissa. Varsinkin Lahdessa olisi syytä tarkastella itsensä arvottamista. Nimittäin eräs esimerkki valottakoon tätä näkemystä. Glyn Moodyn kirjassa kapinakoodi, kerrotaan hyvä esimerkki. Linus Torvaldsin opiskeluystävä Lars Wirzenius vertasi suomenruotsalaista osakuntaa Helsingin yliopistossa ankkalammikoksi. Lahti on maakunnan pääkaupunki, reuna-alueet tyhjenevät, puhelinlangat soittavat tuulessa kansallislaulua monella rajakylällä. Itäisellä Uusimaalla Myrskylän keskustassa on kolme avoinna olevaa pankkia ja kaksi supermarkettia hehtaarin kokoisella keskusta pläntillä, elämä rullaa, kun Solsidanissa ikään. Tähän pystyy Ankkalammikko!

Jos Lahti olisi Suomenruotsalainen fudis-stadioni olisi Uefakelpoinen, Vesijärvi olisi vähintään sisämeren veroinen viihdekeskus. Satamaravintola on laivoineen ja kesäohjelmineen normaalina aikana aika lähellä sitä, jota lahti voisi olla koko kaupunkina. Lahden tulisi arvostaa radanvarsikaupunkina omaa asemaansa, satsata siihen ja pitää siitä hyvää huolta, tällä hetkellä ihan käsittämättömästi tietojeni mukaan kaupunki kiistelee liikenneviraston kanssa siitä, miten pitäisi opastaa ja kuuluuko se kaupungille vai liikennevirastolle? Maahanmuuttajat oppivat Suomenruotsalaisilla alueilla muutamassa kuukaudessa ruotsin kielen, ”diskuteeraaminen” on tehokasta. Nyt Lahdessa huudellaan ohi ajavasta yksivaloisesta tilkkutäkkiväri -80 luvun volvofarmarista ”laku,mene kotiisi mutiainen” huutoja.

Kaupunki on asukkaidensa summa, kaupunki ei tule koskaan valmiiksi ja se kehittyy ympäristöineen ja asukkaineen kaiken aikaa. Lahdessa on aloitettu hienosti osallistava budjetointi ja aito asukkaiden kuunteleminen. Lahden monikulttuuristumista ei pysty pysäyttämään, siitä pitää huolen paikallispolitiikkaa suuremman pallonliikkeet. Asukasdemokratia ja keskusteleva ajattelutapa on paras tapa saada aikaan kaikkia miellyttäviä tuloksia. Haasteita riittää ja muutokset ajattelussa ottavat aikansa. Lahti on kuitenkin hyvä esimerkki kaupungista, joka on onnistunut nousemaan suurista yhteiskunnan ja maailmankin mullistuksista huolimatta merkittävään asemaan maakuntapääkaupunkien sarjassa. Puoluepolitisoitunut asemasota on halvaannuttanut paljon asioita, nyt on aika muuttaa tämä kehitys ja alkaa kehittämään kaupunkia asukkaidensa parhaaksi. Palautetaan paikallinen päätöksenteko kaupungille ja sen tärkeimmille ihmisille, eli meille tavallisille Lahtelaisille.

Esa Karvinen

Kuntavalliehdokas

Asukkaiden Lahti -yhteislista